Sve objave od surla

SURLA-TER Minerali i stijene Samoborskog gorja

U subotu,  17.11.2018, održava se treća radionica u okviru SURLA-TER inicijative namijenjena djeci, roditeljima, učiteljima, nastavnicima i odgajateljima. Ovog puta istražit ćemo minerale i stijene u potoku Gradna i bližoj okolici Samoborskog muzeja. Pokazati ćemo kako geolozi uzimaju uzorke stijena te kako prepoznaju pojedini mineral ili stijenu. Saznati ćemo kako su nastali pronađeni minerali i stijene te što nam oni govore o geološkoj građi Samoborskog gorja i zbivanjima u dalekoj prošlosti Zemlje.
Burnu povijest našeg planeta istraživat ćete uz vodstvo geologa, kustosa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Izvođači: dr. sc. Ivan Razum i Damir Lacković, dipl.ing.geol. (Hrvatski prirodoslovni muzej)

Radionica će se održati ispred samoborskog muzeja, Ferde Livadića 7 s početkom u 10.30 sati (predviđeno trajanje  dva sata). Sudjelovanje je besplatno.

SURLA-TER – Neandertalac stiže u Samobor

U Samoboru je uz obilježavanje dana grada održana u parku ispred Samoborskog muzeja i druga po redu izvrsno posjećena radionica terenske nastave 21. stoljeća. Djeca – mali istraživači zajedno su sa jednim od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici – znanstvenikom, speleologom i profesorom Ivorom Jankovićem s Instituta za Antropologiju u Zagrebu, aktivno istraživali, iskapali, mjerili, dokumentirali uzorke pronađene u simuliranim uvjetima. Osim djeci i roditeljima, radionica je bila namijenjena i nastavnicima koji su se mogli upoznati s nekim od metoda i tema kojima mogu osuvremeniti nastavu. U okviru radionice djeca su dobila knjižicu Mala knjiga evolucije čovjeka (Ivor Janković i Issa Bratinčević).Cilj ovih radionica je razvijanje razmišljanja i vještina djece izvan okvira formalnog obrazovanja s posebnim naglaskom na znanstveno (STEM/STEAM) obrazovanje koje je temelj zanimanja i potreba života u 21. stoljeću.

Iduća radionica će se održati 17. studenog 2018., a držat će je geolozi i edukatori Ivan Razum i Damir Lacković s Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Djeca će istraživati stijene i minerale Samoborskog gorja.
Program se izvodi u koordinaciji doc. dr. sc. Dalibora Paara (PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo) u suradnji s udrugom SURLA i Klubom učenika i studenata grada Samobora, uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Samoborskog muzeja.

Livadijada 2018

13. kolovoza SURLA je organizirala  još jednu Livadijadu – druženje uz sportske igre za cijelu obitelj. Povuci potegni, skakanje u vreći, boćanje, bacanje potkove samo su neke od igara u kojima su se djeca i roditelji okušali. Kako je bilo pogledajte na našoj facebook stranici.

 

 

Priveli smo policiju

U dvorištu Dječjeg vrtića Izvor u Mlinskoj 1.listopada bilo je vrlo živo. Osim zajedničkog druženja djece iz središnjeg i područnog objekta, na poligonu u parku moglo se vidjeti i neobične goste. Policajci koji uvijek privlače pozornost, danas su to učinili i u vrtiću, približili su djeci zanimanje policajca, prometnika, bobija i omogućili im upoznavanje s njihovim prijevoznim sredstvima, biciklom, motorom i automobilom. Privukli su im pažnju ne samo svojom pojavom u odori već i raznim rekvizitima koje su donijeli sa sobom. Zajedno s djecom na edukativan način prošli su stazom razgovarajući o postavljenim prometnim znakovima, semaforom i zebrom koje su izradili roditelji Udruge Surla. Ukazali su im na važnost i opasnosti kod kretanja u prometu, na važnost nošenja kaciga pri vožnji biciklom ili romobilom te im posebnu pozornost skrenuli na pojačan oprez na cesti.
Djecu je animirao i Robi Bujanić iz Športića, uvijek dragi gost, ukazujući im na važnost kretanja, ali i pravila kojih se trebaju pridržavati. Darovao je djeci i kacige za sigurnost u prometu.
Najveće oduševljenje djeca su pokazala prilikom pregledavanja dostupnih vozila te paljenja zvučne sirene. Kao znak zahvalnosti, djeca su gostima darovala album svojih crteža na temu “Promet” i otpjevala im pjesmicu “Semafor”.

Surla i Metro – donacija laptopa

Udruga SURLA učenicima Osnovne škole Rude donirala 3 laptop računala. Još po tri laptopa donirana su učenicima škola Samobor i Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem. “Novac za kupnju računala prikupili smo preko naše članice udruge Renate Novak koja radi u Metrou, a koji temeljem svog programa “WE HELP” donira novac za projekte koje njihovi zaposlenici kreiraju u svojoj lokalnoj zajednici. Kontaktirali smo škole da iskažu potrebu za laptopima i javile su nam se tri škole OŠ Rude, OŠ Mihael Šilobod i OŠ Samobor. Ravnatelji i njihove stručne službe odabrali su učenike i hvala im na tome. U setu s računalom isporučili smo učenicima i bežičnog miša i torbu” – kaže predsjednik udruge Branimir Lozo.
Za učenike koji su dobili laptope članovi udruge SURLA održat će i besplatnu edukativnu radionicu o osnovama korištenja računala. Udruga SURLA organizira i niz drugih edukativnih i zabavnih događanja za djecu te svojim radom želi motivirati građane na djelovanje u smislu da preuzmu stvari u svoje ruke i mijenjaju sredinu u kojoj žive – na bolje.

Tableti u nastavi – održana radionica za nastavnike

Učiteljica Marlena Bogdanović početkom srpnja u Samoboru je održala višednevnu radionicu korištenja tableta za nastavnike u organizaciji udruge SURLA.

“Željela  sam im pomoći da izbjegnu slijepe ulice na kojime sam nailazila dok sam sama učila pomoću metode pokušaja i pogrešaka. Učila sam ih i pripremala za nastavu u razredu u kojem imaš uključeno 20 tableta, razredno računalo i isto toliko razigranih najmlađih učenika. ” rekla je Marlena.

Neka od mišljenja o edukaciji uvođenja tableta u nastavu:
“Bili su mi odlični konkretni primjeri iz prakse.”
“Naučila sam više u ovih nekoliko dana nego svih ovih godina učenja na stručnim seminarima.”
“Otvorila si nam nove vidike u nešto o čemu smo vrlo malo znali i od čega smo zazirali misleći da je to nešto vrlo teško i nama nedostižno.”
“Osjećaj da sam sposobna svladati nove tehnologije neopisivo je dobar.”

Hvala  Marleni    te svima koji su omogućili proviđenje radionice!

Počinjemo s radom u vrtu, svi zainteresirani mogu se prijaviti na mail vrt@surla.hr.
Radionice će se održavati tijekom sljedećih mjeseci, ovisno o potrebi radova u vrtu.
#34SAD! zasučimo rukave

 

Predavanje 16.05.2018: Iskustva u radu s tehnologijom u nastavi

U  srijedu 16.05.2018. u 19 sati u  Maloj dvorani Srednje strukovne škole u Samoboru, A. Hebranga  26, svoje iskustvo o radu s tehnologijom u nastavi podijelit će  ravnateljica OŠ Vežica Violeta Nikolić te  Loredana Zima Krnelić, profesorica informatike , profesorica stranog jezika, geografije, matematike i fizike.

OŠ Vežica  iz Rijeke  prva je državna škola u Hrvatskoj koja je još 2012 godina uvela tablete kao pomoćno sredstvo u nastavi.

Svi zainteresirani su dobrodošli na predavanje!

 

 

19.05.2018. Izlet na Budinjak

19.5.  planiramo izlet na Budnjak s ciljem upoznavanja Parka prirode Žumberak – naš zavičaj. U okviru izleta održat će se predavanje o parku prirode, a za djecu spremamo radionicu orijentacije u trajnanju od 2 sata . Sve će se odvijati pod stručnim vodstvom biologa i agronoma.

Više detalja potražite na našoj Facebook stranici.