Vijesti

ČAČKALICA U SAMOBORU ČAČKA GO KARTOVE!

 

Od 21. – 24. lipnja 2019.  u Centru mladih Bunker u Samoboru održat će se kamp Čačkalica –  nagrada za 3 najbolja tima na kojem će djeca izrađivati svoje vlastite go-kartove uz podršku mentora i pod vodstvom Tinkering škole iz SAD-a.

Kamp će okupiti najuspješnije natjecatelje koji su vlastitim rukama izradili korisne predmete kojima su poboljšali svoje školsko okruženje. U trodnevnom dr

uženju, djeca će uz pomoć mentora izrađivati svoje go – kartove, boraviti u prirodi i pritom se dobro zabavljati. U ponedjeljak, 24. lipnja održat će se demonstraciju izrađenih go kartova te panel diskusija o važnosti ručnog rada i projektnog učenja za obrazovanje mladih i razvijanje životnih vještina – koju će voditi Sonia Živković (TEDx govornica i konzultantica u obrazovanju), Branimir Lozo (voditelj udruge SURLA iz Samobora) i Mackenzie Price (Tinkering school, SAD).

 

Ovaj kamp je dio projekta Čačkalica natjecanja koje donosi drugačiji pristup obrazovanju, koji vjeruje u dječju kreativnost i njihovu sposobnost da mijenjaju svijet oko sebe. Namijenjeno je djeci viših razreda osnovne škole koje ima za cilj popularizaciju strukovnih zanimanja, promociju praktičnog rada rukama te pripremanje djece da se spremni suoče sa izazovima koji ih očekuju u budućnosti.

 

U siječnju ove godine otvoren je javni poziv za timove iz cijele Hrvatske za sudjelovanje na prvom izdanju natjecanja na koje se odazvalo preko 50 timova. Njih 25 ušlo je u fa

zu izrade fizičkog predmeta – Čačkorješenja – kojim djeca rješavaju određeni problem u svome školskom okružju. Osim izrade predmeta, timovi su morali rješavati i zadatke Čačkolova koji su im nosili dodatne bodove i razvili nove vještine i znanja. Nakon 2 mjeseca čačkanja, odabrano je 10 timova iz cijele Hrvatske koji su ušli u finale. Oni su svoje radove predstavili na prvom sajmu Čačkorješenja održanom u travnju u Samoboru, Centru za mlade Bunker. Stručni žiri je obišao sve timove i odlučio o 3 najbolja tima koje će nagraditi nagradom iznenađenja.

 

Natjecanje Čačkalica provodi Impact Hub Zagreb, uz potporu Veleposlanstva SAD-u u Hrvatskoj te niza partnera među kojima je i Robert Bosch fondacija, Gradionica, Udruga SURLA, Hrvatski robotički savez i Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu. Projekt podupire i Gever Tulley, poznati TEDx govornik i pokretač Tinkering škole (Škole čačkanja) u SAD-u.

 

 

SURLA na prvoj samoborskoj Smotri volontera

18.5.2019. Volonterski centar “Kad bi svi..” organiziro je prvu samoborsku Smotru volontera povodom nacionalnih manifestacija Dani otvorenih vrata udruga 2019. i Hrvatska volontira 2019.
U šumici – parku ispred Bunkera okupilo se petnaestak samoborskih udruga koje u svom radu promoviraju volonterstvo, humanitarni rad i/ili rade s djecom i mladima.

Želja je pokazati kako u Samoboru velik broj građana volontira unutar pojedinih udruga pa čak i samostalno.

Kad udruge okupe većinu svojih volontera na jedno mjesto iznenadit će brojnost „vojske“ dobrih ljudi koja živi među nama. Ova smotra je dobra prilika i za volontere da upoznaju koje sve udruge postoje na gradskom području i da se u budućnosti volonterski uključuju u rad raznih udruga.

 

 

Kad se male i malo veće ruke slože – prometni znakovi

Članovi Surle izradili su i poklonili Dječjem vrtiću Izvor prometne znakove.

 

 

 

 

 

 

Održana  prva Surla-TER radionica MICRO:BIT:GEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CARNet – tehnologija u službi edukacija

Vrlo zanimljivo, edukativno i fascinantno predavanje o tehnologiji u službi edukacije te kako se educirati  jučer je u Centru za mlade – Bunkeru, održao Tomislav Negulić iz CARNeta – Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Otkrio je prisutnima, među kojima su bili brojni učitelji i nastavnici, kako se mogu educirati putem programa koje je razvio CARNet.

Više o održanom predavanju pročitajte na stranicama Radio Samobora.

Nenad Bakić gostovao u Bunkeru

01. ožujka 2018. u Centru za mlade – Bunker  gostovao je pokretač  STEM revolucije u hrvatskom školstvu, Nenad Bakić. Govorio je o “Budućnosti i školovanju naše djece – s naglaskom na STEM kompetencije.

Nenad Bakić u Samobor je došao na poziv SURLE.

Krenule Micro:bit radionice

… i baš nam je super!

Polaznici, učenici 2.-7. razreda, dolaze iz pet škola. Nakon uvodnog sata, krenuli smo s praktičnim radom: upoznavanje elektroničkih komponenata, čitanje vrijednosti, prepoznavanje polova i kontakata, alat, čitanje shema, raspored elemenata na pločicama, redosljed lemljenja, i konačno sklapanje prvih uređaja. Radionica je u potpunosti besplatna za polaznike pa stoga ide i zahvala:

IRIM – Croatian Makers
Bunker
Grad Samobor
Radio Samobor

Kako nam je i što sve radimo, pratite na našoj Facebook stranici.

Održano predavanje o terenskoj nastavi

Predavanje o obrazovanju 21. stoljeća koje je usmjereno prema znanstvenom obrazovanju 16. siječnja je u POP UP kinu, a u sklopu Građanskog utorka, održao profesor sa zagrebačkog PMF-a, Dalibor Paar.

Tijekom predavanja je Dalibor Paar najavio provođenje terenske nastave u Samoboru. Projekt je to pod nazivom SURLA -TER, a provodit će ga tijekom ove godine Udruga SURLA.  Planira se organiziranje terenske nastave za zainteresirane osnovnoškolce i njihove roditelje. Jednu subotu u mjesecu dvosatnu terensku nastavu vodit će stručnjak iz tematike koja se obrađuje: antropolog, fizičar, matematičar, povjesničar, geolog, biolog, spelolog itd. Osmišljeno je 12 tema koje će biti obrađene na djeci zanimljiv način. Početak je planiran u proljeće.

Više o održanom predavanju pročitajte na stranicama Radio Samobora.

Održano predavanje Čudesna znanost ili kako motivirati djecu na učenje

O znanstvenom obrazovanju djece kao temelju obrazovanja u 21. stoljeću te kako djecu motivirati za učenje, na inicijativu Udruge SURLA  te u suradnji s POU Samobor  5.12. 2017.   u punom Pop up kinu predavanje je održao dr. sc. Dalibor Paar s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.  Više o ovom predavanju pročitajte na stranici Radio Samobora.

Održano predavanje Kako uvesti tablet u nastavu

1.12. 2017., na poziv udruge SURLA,  učiteljica Marlena Bogdanović iz Tučepa podijelila je s okupljenima u  OŠ Milana Langa u Bregani  svoje iskustvo s uvođenjem tablet računala u nastavu.  Pročitajte osvrt Igora Matijašića na ovo odlično te nadasve inspirativno predavanje!

Predavanje: Budućnost obrazovanja

6.studenog 2017. SURLA je u Bunkeru priredila prvo u nizu planiranih predavanja na obrazovne i znanstvene teme koje se dotiču naše svakodnevice. Tako je o budućnosti obrazovanja i mogućim promjenama u tom sustavu, koje nisu nužno vezane uz obrazovni kurikulum, pred 50-ak zainteresiranih govorio dr. Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. U 45 minuta zanimljive i dinamične prezentacije ukazao je na to što bi svatko od nas, a posebno roditelji i učitelji te učenici u svom svakodnevnom radu mogli sami promijeniti u sustavu obrazovanja ne držeći se kruto kurikuluma i propisanih nastavnih metoda.

Objava Radio Samobor

 

Donacija voća

Zahvaljujući donacijama članova udruge, 10.10.2017 isporučeno je 700 kg  mandarina učenicima  OŠ Samobor.

Donacija BBC Micro:bit opreme

Tehnologija je zakon, SURLA to zna i donira!!

SURLA uz brigu za dobrobit djece ulaže i brine za njihovu budućnost i informatičku pismenost.
Naime, SURLA je omogućila O.Š. Samobor da napravi korak dalje u informatičkom obrazovanju donacijom 10 komada BBC Micro:bit opreme za programiranje kako bi se još više djece uključilo u STEM revoluciju koja povezuje informatički više od 1000 škola. STEM revolucija je hvale vrijedan pokret gosp. Nenada Bakića koji su članovi naše udruge prepoznali i naravno podržali te je udruga donacijom opreme tržišne vrijednosti preko tisuću kuna pokazala da je svaki segment obrazovanja bitan u odrastanju i obrazovanju naše djece. Uz sve opcije koje nova informatička oprema za programiranje posjeduje ima i dosta zanimljivih, moglo bi se reći i didaktičkih mogućnosti poput kompasa, žiroskopa…

Ovo je prva, ali naravno ne i zadnja donacija naše Udruge koja radi sve u svim poljima da omogući djeci modernu i naprednu školu.