Vijesti

SURLA na prvoj samoborskoj Smotri volontera

18.5.2019. Volonterski centar “Kad bi svi..” organiziro je prvu samoborsku Smotru volontera povodom nacionalnih manifestacija Dani otvorenih vrata udruga 2019. i Hrvatska volontira 2019.
U šumici – parku ispred Bunkera okupilo se petnaestak samoborskih udruga koje u svom radu promoviraju volonterstvo, humanitarni rad i/ili rade s djecom i mladima.

Želja je pokazati kako u Samoboru velik broj građana volontira unutar pojedinih udruga pa čak i samostalno.

Kad udruge okupe većinu svojih volontera na jedno mjesto iznenadit će brojnost „vojske“ dobrih ljudi koja živi među nama. Ova smotra je dobra prilika i za volontere da upoznaju koje sve udruge postoje na gradskom području i da se u budućnosti volonterski uključuju u rad raznih udruga.

 

 

Kad se male i malo veće ruke slože – prometni znakovi

Članovi Surle izradili su i poklonili Dječjem vrtiću Izvor prometne znakove.

 

 

 

 

 

 

Održana  prva Surla-TER radionica MICRO:BIT:GEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CARNet – tehnologija u službi edukacija

Vrlo zanimljivo, edukativno i fascinantno predavanje o tehnologiji u službi edukacije te kako se educirati  jučer je u Centru za mlade – Bunkeru, održao Tomislav Negulić iz CARNeta – Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Otkrio je prisutnima, među kojima su bili brojni učitelji i nastavnici, kako se mogu educirati putem programa koje je razvio CARNet.

Više o održanom predavanju pročitajte na stranicama Radio Samobora.

Nenad Bakić gostovao u Bunkeru

01. ožujka 2018. u Centru za mlade – Bunker  gostovao je pokretač  STEM revolucije u hrvatskom školstvu, Nenad Bakić. Govorio je o “Budućnosti i školovanju naše djece – s naglaskom na STEM kompetencije.

Nenad Bakić u Samobor je došao na poziv SURLE.

Krenule Micro:bit radionice

… i baš nam je super!

Polaznici, učenici 2.-7. razreda, dolaze iz pet škola. Nakon uvodnog sata, krenuli smo s praktičnim radom: upoznavanje elektroničkih komponenata, čitanje vrijednosti, prepoznavanje polova i kontakata, alat, čitanje shema, raspored elemenata na pločicama, redosljed lemljenja, i konačno sklapanje prvih uređaja. Radionica je u potpunosti besplatna za polaznike pa stoga ide i zahvala:

IRIM – Croatian Makers
Bunker
Grad Samobor
Radio Samobor

Kako nam je i što sve radimo, pratite na našoj Facebook stranici.

Održano predavanje o terenskoj nastavi

Predavanje o obrazovanju 21. stoljeća koje je usmjereno prema znanstvenom obrazovanju 16. siječnja je u POP UP kinu, a u sklopu Građanskog utorka, održao profesor sa zagrebačkog PMF-a, Dalibor Paar.

Tijekom predavanja je Dalibor Paar najavio provođenje terenske nastave u Samoboru. Projekt je to pod nazivom SURLA -TER, a provodit će ga tijekom ove godine Udruga SURLA.  Planira se organiziranje terenske nastave za zainteresirane osnovnoškolce i njihove roditelje. Jednu subotu u mjesecu dvosatnu terensku nastavu vodit će stručnjak iz tematike koja se obrađuje: antropolog, fizičar, matematičar, povjesničar, geolog, biolog, spelolog itd. Osmišljeno je 12 tema koje će biti obrađene na djeci zanimljiv način. Početak je planiran u proljeće.

Više o održanom predavanju pročitajte na stranicama Radio Samobora.

Održano predavanje Čudesna znanost ili kako motivirati djecu na učenje

O znanstvenom obrazovanju djece kao temelju obrazovanja u 21. stoljeću te kako djecu motivirati za učenje, na inicijativu Udruge SURLA  te u suradnji s POU Samobor  5.12. 2017.   u punom Pop up kinu predavanje je održao dr. sc. Dalibor Paar s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.  Više o ovom predavanju pročitajte na stranici Radio Samobora.

Održano predavanje Kako uvesti tablet u nastavu

1.12. 2017., na poziv udruge SURLA,  učiteljica Marlena Bogdanović iz Tučepa podijelila je s okupljenima u  OŠ Milana Langa u Bregani  svoje iskustvo s uvođenjem tablet računala u nastavu.  Pročitajte osvrt Igora Matijašića na ovo odlično te nadasve inspirativno predavanje!

Predavanje: Budućnost obrazovanja

6.studenog 2017. SURLA je u Bunkeru priredila prvo u nizu planiranih predavanja na obrazovne i znanstvene teme koje se dotiču naše svakodnevice. Tako je o budućnosti obrazovanja i mogućim promjenama u tom sustavu, koje nisu nužno vezane uz obrazovni kurikulum, pred 50-ak zainteresiranih govorio dr. Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. U 45 minuta zanimljive i dinamične prezentacije ukazao je na to što bi svatko od nas, a posebno roditelji i učitelji te učenici u svom svakodnevnom radu mogli sami promijeniti u sustavu obrazovanja ne držeći se kruto kurikuluma i propisanih nastavnih metoda.

Objava Radio Samobor

 

Donacija voća

Zahvaljujući donacijama članova udruge, 10.10.2017 isporučeno je 700 kg  mandarina učenicima  OŠ Samobor.

Donacija BBC Micro:bit opreme

Tehnologija je zakon, SURLA to zna i donira!!

SURLA uz brigu za dobrobit djece ulaže i brine za njihovu budućnost i informatičku pismenost.
Naime, SURLA je omogućila O.Š. Samobor da napravi korak dalje u informatičkom obrazovanju donacijom 10 komada BBC Micro:bit opreme za programiranje kako bi se još više djece uključilo u STEM revoluciju koja povezuje informatički više od 1000 škola. STEM revolucija je hvale vrijedan pokret gosp. Nenada Bakića koji su članovi naše udruge prepoznali i naravno podržali te je udruga donacijom opreme tržišne vrijednosti preko tisuću kuna pokazala da je svaki segment obrazovanja bitan u odrastanju i obrazovanju naše djece. Uz sve opcije koje nova informatička oprema za programiranje posjeduje ima i dosta zanimljivih, moglo bi se reći i didaktičkih mogućnosti poput kompasa, žiroskopa…

Ovo je prva, ali naravno ne i zadnja donacija naše Udruge koja radi sve u svim poljima da omogući djeci modernu i naprednu školu.