Ciljana skupina: 14 do 18 godina
Hrana koju jedemo postaje gorivo, ali i gradivna komponenta našeg tijela. Znanost koja se bavi proučavanjem utjecaja hrane na čovjeka zove se nutricionizam ili znanost o prehrani. Grana nutricionizma koja proučava utjecaj hrane na sportsku izvedbu zove se sportski nutricionizam. Cilj ove aktivnosti je približiti važnost sportskog nutricionizma. Istražit ćemo koje znanstvene metode postoje u nutricionizmu, što se krije iza hrane koju jedemo te na koji način hrana postaje funkcionalan nutrijent koji nam može poboljšati sportski uspjeh.
Aktivnost se sastoji od nutricionističkih eksperimenata i interaktivnih predavanja.
Neke od tema koje će se pokriti:
– metode praćenja promjene kompozicije tijela
– što je to kalorija, koje su metode praćenja unosa energije
– kako makronutrijenti (ugljikohidrati, proteini, masti) djeluju na tijelo
– kako znanje o makronutrijentima primijeniti na poboljšanje sportskog uspjeha
– koji su mikronutrijenti (vitamini i minerali) najbitniji za sportaše
– kako deficit mikronutrijenata djeluje na sportsku izvedbu i kako to spriječiti
– kako pravilno prenijeti savjete o prehrani na druge
Cilj radionica: Kroz ovu aktivnost, dobit ćete uvid da je nutricionizam zanimljiv spoj biologije. kemije, psihologije, fiziologije i anatomije. Iz tog razloga, osnove biologije i kemije su poželjne, ali nisu preduvjet za upis.
Trajanje:
Termin:
Cijena: 40,00 eur / mjesečno (1 eur =7,53450 kn / 301,38 kn)
Lokacija: Krešimira Purića 13, II kat (OŠ Nova škola)
Voditeljica: Paula Franceković, mag. nutr.